Ennen oman säätiön perustamista tekstiilitaiteilija Greta Skogster-Lehtinen ja hänen puolisonsa, vuorineuvos William Lehtinen tekivät vuonna 1964 lahjoituksen Suomen Kulttuurirahastolle. Lahjoitukseen kuului Helsingin Kuusisaaressa merenrantatontilla sijainnut Lehtisten koti ja suunnitelma tontille rakennettavasta taidemuseosta. Museossa piti olla edustavat tilat vaihtuville taidenäyttelyille ja pysyväisnäyttely Lehtisten omalle, monipuoliselle taidekokoelmalle.

Taidemuseon rakennussuunnitelma tilattiin professori Alvar Aallolta, joka oli Lehtisten hyvä ystävä. Aallon suunnitelma käsitti kuvissa näkyvän kaksikerroksisen rakennuksen, missä aktiivista näyttelypinta-alaa oli 750 lattianeliömetriä. Alakerrassa oli laaja eteishalli, iso näyttelytila ja kahvila. Toisessa kerroksessa oli suuri näyttelytila, kolme pienempää näyttelyhuonetta ja toimistot hallintoa varten. Aallon piirustukset valmistuivat vuonna 1967.

Lehtisten lahjoitus ja taidemuseosuunnitelma johtivat pitkällisiin neuvotteluihin Helsingin kaupungin kanssa. Helsinki oli kaavoittanut alueen asunnoille eikä halunnut muuttaa kaavaa. Lehtisten ja Aallon yhteistä suunnitelmaa taidemuseosta ei voitu toteuttaa. Lehtisten lahjoituksesta osa jäi Suomen Kulttuurirahastoon erilliseen, heidän nimeään kantavaan rahastoon, josta jaetaan joka kolmas vuosi apurahoja.

© Greta ja William Lehtisen Säätiö      webdesign by xip&yam © 2007